Sesiune training echipamente de protecție - Peleș 02.07.2019

 
 

 

Participare la Sesiunea de training pentru folosirea echipamentelor de protecție.

Inițiativă în silvicultura responsabilă: de la învățământul dual la studii doctorale

 

În data de 2 iulie 2019, studenți și absolvenți ai Facultății de Horticultură din București au participat la Sinaia, pe Domeniul Regal Peleș, la sesiunea de training pentru folosirea echipamentelor de protecție pentru lucrările de tăieri de întreținere a arborilor și arbuștilor. Evenimentul a fost organizat de compania Tornator în parteneriat cu Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Asociația pentru Patrimoniul Domeniului Peleș, ASFOR, Association of Private Forest Land Owners - Proforest, Ocolul Silvic Sinaia, compania Husqvarna, Liceul Tehnologic “Carol I” – Valea Doftanei și MIGAB Forest. Sesiunea de training a cuprins trei demonstrații de utilizare a echipamentelor Husqvarna situate pe Aleea Peleșului:

  1. Demonstrație de utilizare a echipamentelor de protecție realizată de către un reprezentant al companiei Husqvarna - a avut loc în la baza terasei de lângă Corpul de Gardă (în zona „La Tunuri”) și a constat în prezentarea normelor de securitate, a metodelor de utilizare, verificarea funcționării și alimentarea cu combustibil a motoferăstraielor Husqvarna.
  2. Toaletarea unui exemplar de Fagus sylvatica Purpurea Major, situat pe Aleea Peleșului, între Corpul de Gardă și Castelul Peleș - realizată de reprezentații unei firme specializate în toaletarea arborilor periculoși din județul Covasna cu utilizarea echipamentelor Husqvarna. Au fost eliminate ramurile situate deasupra aleii pentru a permite accesul tuturor tipurilor de autovehicule (atunci când este cazul), pentru a reduce riscul căderii ramurilor și pentru a deschide perspectiva către castel.
  3. Tăieri de eliminare a speciilor dendrologice invazive în pădure – au fost utilizate motocoase Husqvarna pentru tăierea unor specii invazive de arbuști precum Cornus sp., Coryllus sp. sau Sambucus sp. în interiorul unui masiv de pădure în apropiere de casa de bilete de la baza parcului domeniului Peleș.

 În urma participării la eveniment, studenții și absolvenții horticultori și peisagiști au avut ocazia să aprofundeze cunoștințele privind utilizarea echipamentelor motorizate în silvicultură și arboricultură, dar și privind măsurile de protecție. De asemenea, au avut loc sesiuni de întrebări și discuții cu reprezentații Tornator și Husqvarna, mai ales în legătură cu activitățile de toaletare a exemplarelor valoroase de arbori de pe domeniul Peleș.