Monitorizare a Ciufilor de Pădure

 
 

Pe data de 29.01.2017, 12 membri și simpatizanți ai Clubului de Ornitologie Aves din USAMV, au realizat observații ornitologice la Ferma Didactică Moara Domnească.

Și de această dată, excursia a avut caracter știintific, observațiile fiind necesare în cadrul programului de „Monitorizare a Ciufilor de Pădure”. Programul este coordonat de Grupul Milvus, iar datele contribuie la realizarea unei imagini de ansamblu în ceea ce privește specia Asio otus la nivel național.

În cadrul excursiei au fost observați 14 ciufi de pădure, dar și alte specii de păsări sălbatice, cum sunt sticleții pe care îi puteți vedea în imaginile de mai jos.

În urmă cu câteva luni, cercetătorii Centrului de Pomicultură Integrată din cadrul Facultății de Horticultură din București au publicat rezultatele examinarii ingluviilor recoltate de la Moara Domnească și au observat că 98% din prăzile consumate de ciufii de pădure erau compuse din șobolani, șoareci și alte rozătoare dăunătoare pentru culturile fermei. Din acest punct de vedere, prezența ciufilor de pădure la Ferma Didactică Moara Domnească este o binecuvântare. Și, de ce nu, ar putea fi și un punct de atracție pentru vizitatori. Dacă nu ne credeți, vă rugăm să priviți fotografiile realizate de Simona Coman.

*ingluvii = resturile prăzii care nu pot fi digerate de către pasăre, cum sunt: craniile, oasele, părul sau penele, unghiile.

 

Clubul de Ornitologie AVES din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară este coordonat de prof. dr. Stănică Florin și drd. ing. Cosmin Mihai în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română.

Credit foto: Simona Coman