Bujorul - Floarea Naţională a României

 
 

Bujorul ar putea deveni floarea naţională a României

Parlamentul României: Expoziţie de bujori în holul Senatului

 

Stiri - Facultatea de Horticultură: Strângere de semnături pentru susţinerea proiectului de declarare a bujorului Floare Naţională


 
 
 
 
 

Semnează petiție bujor

 

 
 

     

 

Click to open: Video: Bujorul - Simbolul Elegantei

Click to open: COLECȚIA NAȚIONALĂ DE SPECII, VARIETĂȚI ȘI CULTIVARURI DE BUJORI - USAMV București

 

 

Promovarea Bujorului ca Floarea Națională și Simbol Floral al României de către

Facultatea de Horticultură din cadrul

Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

 

 

Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București lansează în mod oficial apelul pentru strângerea de semnături online, în vederea susținerii proiectului de lege: Bujorul - Floarea Națională și Simbol Floral al României, prin petiția:

https://www.petitieonline.com/bujorul_-_floare_naional_i_simbolul_floral_al_romaniei

Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a lansat în iunie 2013, în cadrul Conferinței "Agriculture for Life, Life for Agriculture" propunerea ca bujorul să fie proclamat, Floarea Națională a României. Demersul s-a bucurat, încă din momentul lansării, de o foarte largă susținere din partea mediului academic și a societății civile, din țară și din diaspora, deopotrivă, concretizată prin peste 5000 de semnături.

Lansăm în mod oficial apelul pentru strângerea de semnături online, în vederea susținerii proiectului de lege: Bujorul - Floarea Națională și Simbol Floral al României ca punte spirituală de legătură între trecutul, prezentul și viitorul Neamului Românesc.

Cu această ocazie, vă invităm sâmbătă, ora 12.30, în Parcul Dendrologic, din Campusul Agronomie-Herăstrău, Bd. Mărăști, nr.59, să participați la evenimentul de lansare al inițiativei, să admirați colecția de bujorii în floare, a Facultății de Horticultură și să ascultați argumentele ce susțin bujorul ca floare națională.

Marea majoritate a țărilor au o floare națională, ca element al identității lor, strâns legat de spațiul geografic, cultural și economic în care acestea se află și se regăsește în simbolurile statale ca steag, stemă, etc. Amintim, pentru exemplificare, cazul lalelei pentru Olanda, Turcia și Ungaria, al crizantemei pentru familia imperială a Japoniei, al trandafirului pentru SUA, Marea Britanie și Bulgaria, etc.

Pentru România, ideea unei flori naționale s-a conturat încă din timpul domniei Regelui Carol I, fiind făcute, de-a lungul timpului, mai multe propuneri: măceșul, floarea de colț, bujorul "românesc" – Paeonia peregrina, var. romanica, etc. Nici una dintre aceste propuneri nu a fost însă legiferată vreodată, astfel încât țara noastră se găsește astăzi în situația de a nu avea o floare națională.

Bujorul include toate cele cinci specii care cresc spontan pe teritoriul României din Banat până în Dobrogea și din Oltenia până în Transilvania și Moldova: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. Banatica, precum și trei specii cultivate: Paeonia officinalis, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa.  

Argumentele aduse în favoarea acestei propuneri, stabilite pe baza unor cercetări îndelungate sunt:

  1. Cinci specii de bujor cresc spontan în România în rezervații naturale protejate prin lege, având un mare potențial biologic și ornamental;
  2. Pe lângă speciile spontane, în țară există și 3 specii cultivate cu peste 100 de varietăți și soiuri;
  3. În mai multe regiuni ale țării sunt organizate anual în luna mai, sărbători și festivaluri ale bujorului;
  4. Plantele de bujor au un mare potențial decorativ fiind nelipsite din parcuri, grădini private și publice;
  5. Bujorul este cultivat în mod special și destinat realizării buchetelor și aranjamentelor florale;
  6. Datorită adaptabilității sale ecologice foarte ridicate, bujorul poate fi cultivat aproape pe întreg teritoriul țării, de la câmpie până la regiunile muntoase;
  7. Florile de bujor sunt foarte îndrăgite în întreaga țară, constituind surse de inspirație pentru folclor, muzică, literatură și arta poporului român;
  8. Peste 100.000 de români poartă prenumele sau numele de Bujor;
  9. În conștiința populară, ideea de sănătate, frumusețe fizică și spirituală este asociată adesea cu floarea de bujor;
  10. Bujorul este apreciat din timpuri străvechi ca plantă cu însușiri terapeutice în medicina populară românească.

 

Ne bazăm pe susținerea dumneavoastră prin petiția: Bujorul - Floarea Națională și Simbol Floral al României și vă rugăm să distribuiți această inițiativă.

Informații despre demersurile noastre pe https://www.facebook.com/BujorulRomanescOficial

Pentru informații suplimentare - Alexandra Cornea, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 0744 641 930

 

 

Figura 1. Rezervația naturală de bujor românesc (Paeonia peregrina)

de la Greci – Munții Măcinului

 

 

Figura 2. Rezervația naturală de bujor de stepă (Paeonia tenuifolia)

de la Zau de Câmpie – Mureș

 

Figura 3. Paeonia lactyflora

 

Răspândirea speciilor autohtone de bujor pe teritoriul României

 

 

Comunicatul poate fi descărcat de aici