Degustare de smochine la Facultatea de Horticultură din București – 14 august 2024

Pe data de 14 august, am avut ocazia să participăm la prima expoziție și degustare de smochine din România, organizată la Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Au fost prezentate 27 de genotipuri de smochin identificate și colectate din România, între care și 2 soiuri înregistrate anul trecut: Ada Kaleh și Nectar, precum și trei soiuri din Italia.
 
În cadrul activităților de cercetare la Facultatea de Horticultură din București, studiem peste 200 de genotipuri de smochin din România, Italia, Croația și alte țări. Pe lângă producția, calitatea fructelor și alte aspecte pomologice, ne interesează și adaptabilitatea la clima din România. Majoritatea genotipurilor au fost plantate pentru a fi studiate în București, la stațiunile noastre de cercetare din Istrița, jud. Buzău, Moara Domnească, jud. Ilfov, precum și la parteneri din alte zone ale țării. 🌍
Știai că?
🔎 Smochinul este una dintre cele mai vechi plante cultivate, alături de măslin și vița de vie? Originar din zona mediteraneană, smochinul rezistă la secetă, este rezistent la boli și dăunători și produce fructe cu proprietăți nutriționale deosebite. 🍃
🔎Smochinele (numite și sicone) sunt de fapt niște inflorescențe întoarse pe dos, ale căror flori sunt in interior! Fiecare fruct are un orificiu numit carpofor sau ostiolă prin care pătrund insectele polenizatoare.
🔎 În România, smochinele se formează fără polenizare și fecundare, genotipurile întâlnite la noi făcând parte din Grupa Soiurilor Adriatice.
🔎 În zonele calde, smochinele sunt polenizate de către o viespe (Blastophaga psenes L.) care vizitează inflorescențele produse de smochinii masculi (caprificuși), se încarcă cu polen și apoi, îl introduc în smochinele/inflorescențele situate pe plantele femele.
🔎În Grecia Antică, primele medalii oferite câștigătorilor la Jocurile Olimpice au fost smochinele deshidratate de diferite culori/calități 🥇
🔎Profesorii de la Facultatea de Horticultură din București au inventat un sistem de cultură a smochinului în Gard Fructifer pretabil și pentru zone reci. Dacă vrei să afli mai multe, vino la următorul nostru eveniment, Toamna Horticolă Bucureșteană – Ziua Recoltei: 3-6 octombrie 2024.