European Horticulture Congress, organizat de USAMV București, s-a încheiat cu success vineri, 16 mai 2024

Congresul European de Horticultură (EHC 2024), organizat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a avut loc între 12-16 mai 2024 la Palatul Parlamentului din București, reunind 800 de participanți din peste 70 de țări. Congresul a inclus 10 simpozioane, 11 tururi tehnice și 3 tururi profesionale în cele mai importante zone horticole ale României.

Oportunitate pentru educație și cercetare

EHC 2024 a fost platforma ideală pentru schimbul internațional de idei și pentru promovarea conceptelor europene de transformare a mediului urban în orașe verzi. Organizarea acestui congres în România a oferit studenților, cercetătorilor, profesorilor și profesioniștilor acces la experți și inovații de top în domeniul horticulturii, consolidând colaborările naționale și internaționale.

European Horticulture Congress – EHC 2024 organizat de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, alături de Ministerul Educației, Primăria Municipiului București, Societatea Română a Horticultorilor și Societatea Internațională de Științe Horticole  (ISHS) a continuat tradiția de a aduce laolaltă cele mai strălucite minți din domeniu.

La ședința ISHS din cadrul congresului, s-a votat ca următoarea țară gazdă să fie Spania. Evenimentul, care se desfășoară o dată la patru ani, a avut edițiile anterioare găzduite de Germania (Stuttgart – 2021), Grecia (Chania – 2016), Franța (Angers – 2012) și Austria (Viena – 2008). Desfășurarea congresului în România, ca a V-a țară organizatoare, și în București reprezintă o ocazie unică, care se va repeta poate peste 60 de ani sau mai mult.

Focus pe tinerii cercetători din domeniu

EHC 2024 a pus un accent deosebit pe implicarea tinerilor cercetători, integrând studenți și profesioniști începători în comunitatea științifică prin formare și mentorat, asigurând astfel continuitatea și viitorul cercetării în horticultură.

Congresul a reunit 60 de keynote speakeri recunoscuți la nivel internațional, care au acoperit o gamă largă de discipline, aducând în prim-plan cele mai recente descoperiri și cercetări din domeniul horticulturii. Programul complet poate fi consultat pe pagina oficială a evenimentului: https://ehc.usamv.ro/program-overview/.

Horticultură 2.0: Inovare și tehnologii sustenabile

La cele 10 simpozioane, reprezentanți ai industriei au participat la un dialog deschis despre când, cum și de ce, se pot crea punți pentru dezvoltarea durabilă a horticulturii europene și mondiale. Astfel, au fost prezentate și împărtășite lucrările de cercetare și rezultatele obținute în urma acestora. Aceste schimburi de idei au permis participanților să tragă concluzii fructuoase, să identifice noi oportunități de colaborare și să formuleze strategii inovatoare pentru viitorul horticulturii.

Programul EHC 2024 a inclus 10 simpozioane axate pe provocările actuale din domeniul horticol:

– S01 Istoria horticulturii în Europa

– S02 Producția sustenabilă de legume, de la semințe la surse de stimulare a sănătății

– S03 Sisteme de producție pomicole pentru o dezvoltare sustenabilă și rezilientă

– S04 Viticultura și vinificația între tradiție și inovație

– S05 Arbuștii fructiferi, între oportunități și provocări

– S06 Horticultura ornamentală în serviciul societății umane

– S07 Horticultura urbană: de la culturile pe verticală la arhitectura peisajului

– S08 Resurse genetice în horticultură: screening, înmulțire, utilizare și conservare

– S09 Robotică, mecanizare și horticultură inteligentă

– S10 Post-recolta și calitatea produselor horticole

Post Congress Tours – Descoperă România prin tururile EHC 2024

Tururile tehnice și post-congres au oferit participanților o experiență autentică, conectându-i cu istoria, tradițiile și frumusețea naturală a României. De la castelele medievale ale Transilvaniei, la vinurile rafinate din Moldova și peisajele pitorești ale Munteniei, fiecare tur a contribuit la consolidarea imaginii României ca destinație turistică preferată în Europa.

Împreună cu acest eveniment științific de talie internațională, am propus publicului larg campanie – concurs  ”Bucureștiul HORTIcultural”

Începând cu 5 mai  în mijlocul agitației cotidiene, o oază de natură te așteaptă să descoperi legătura dintre oraș și elementele sale horticole în cadrul campaniei ”București, oraș HORTIcultural”!

Explorează natura!

Bucureștiul se transformă într-un oraș al naturii, în care 11 insulele verzi tematice te invită să explorezi diversitatea plantelor și frumusețea horticulturii. Fiecare insulă verde reprezintă un element al horticulturii, precum mărul, floarea de iris, tomata, albina, etc. oferind vizitatorilor o experiență captivantă și educativă.

  • Vizitează minim 9 din cele 11 insule verzi
  • Scanează codul QR al locației
  • Confirmă traseul parcurs pe horticultural.usamv.ro
  • Câștigă un premiu instant!

 

www.horticultural.usamv.ro

Pentru a viziona pozele si clipurile video din cadrul Congresului European de Horticultură, vă rugăm să accesați acest link https://ehc.usamv.ro/media-ehc-2024/