Inaugurarea Laboratorului Comun de Cooperare în Agricultură România – China la USAMV București, 25 iunie 2024

Astăzi, 25 iunie 2024, în Campusul Agronomie – Herăstrău al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (Bd. Mărăști, nr. 59), a avut loc inaugurarea Laboratorului Comun de Cooperare în Agricultură România – China.

Evenimentul a fost onorat de prezența Excelenței Sale, Domnul HAN Chunlin, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, și a Domnului WU Kongming, Președintele Academiei Chineze de Științe Agricole, alături de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.).

Laboratorul a fost creat în cadrul unui proiect de cooperare între Academia Chineză de Științe Agricole (CAAS) și USAMV București și reprezintă un exemplu de tehnologie de avangardă în domeniul cercetării și inovării horticole, fiind compus din:

– Solar cu dublă protecție: nu necesită încălzire pe durata iernii și este dotat cu un sistem automatizat pentru controlul factorilor de mediu (lumină, temperatură, umiditate și conținut în substanțe nutritive). Solarul este cultivat cu smochin și afin în containere și conține o colecție de plante pomicole tropicale și subtropicale, precum papaya, papayuela, fructul pasiunii, specii de citrice, fructul dragonului, lulo, jackfruit, etc.

– Fabrică de plante / Ciupercărie: cu o structură modernă, complet echipată pentru producerea și cultivarea miceliului de ciuperci, inclusiv cu un filtru sanitar și laborator cu incinte sterile pentru inocularea miceliului, asigurând condiții controlate de temperatură și umiditate pentru producerea ciupercilor.

Inaugurarea acestui laborator marchează un pas important în cercetarea horticolă din România și în dezvoltarea colaborării științifice dintre cele două instituții, CAAS și USAMV București.

Ne-am bucurat să avem alături de noi la acest eveniment deosebit, parteneri și colaboratori, inclusiv reprezentanți ai fermierilor, care contribuie la dezvoltarea horticulturii românești.