Ştiinţe horticole ecologice
Acest program îşi propune pregătirea de specialişti privind conceperea şi dezvoltarea de noi principii şi tehnici în producţia horticolă cu respectarea normelor de protecţie a mediului înconjurător şi a consumatorului, atât în condiţiile din ţara noastră cât şi celelalte ţări europene.
Obiectivele de formare/educaţionale a acestui master se referă la:
- cunoaşterea principiilor de funcţionare a agroecosistemelor pomicole, legumicole si viticole ecologice,
- cunoaşterea mijloacelor de implementare a sistemelor de management in fermele ecologice;
- cunoaşterea metodelor de înfiinţare, întreţinere şi gestionare a exploataţiilor horticole ecologice;
- cunoaşterea metodologiei de elaborare si gestionare a unui proiect antreprenorial în domeniul agriculturii ecologice;
- cunoaşterea cadrului legislativ naţional şi european, privind conversia, certificarea, inspectia si valorificarea produselor horticole ecologice;
- cunoaşterea mecanismelor şi exigenţelor pieţei privitoare la produsele horticole ecologice şi a mijloacelor de intervenţie pentru satisfacerea acestor exigenţe.
Descoperă planurile de învățământ
ANUL I - Discipline obligatorii
Fiziologia plantelor
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Sisteme tehnice pentru horticultură ecologică* | Prezentarea și însușirea de către studenți a cunoștințelor privind cele mai moderne sisteme tehnice folosite în horticultura ecologică |
Pomicultură ecologică** | Cursul „Pomicultură ecologică” prezintă studenţilor din anul I, Master, un nou mod de producţie în pomicultura mondială , caracterizat prin reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător, valorificarea superioară a resurselor genetice, de climă şi sol şi reducerea consumurilor energetice pe unitatea de produs |
Legumicultură ecologică ** | Cunoaşterea şi utilizarea tehnologiilor de cultură a speciilor legumicole in sistem ecologic; Descrierea fundamentelor ştiinţifice, teoretice şi practice, care stau la baza aplicării tehnologiilor de cultură ecologice la speciile legumicole; Explicarea modului de organizare a unei ferme legumicole ecologice, a tehnologiei de cultură, recoltarea, condiţionarea şi valorificarea legumelor ecologice; |
Legislaţie naţională şi europeană pentru agricultura ecologică* | Cursul își propune să prezinte studenților principalele acte normative interne în domeniul agriculturii ecologice. În același timp, vor fi prezentate normele europene care legiferează problema producției, certificării și valorificării produselor ecologice. Cunoaşterea legislației nationale și comunitare privind obţinerea, certificarea şi valorificarea produselor horticole provenite din tehnologii de cultură ecologice |
Conversia, certificarea și inspecția fermelor ecologice* | Cunoaşterea noţiunii de agricultura ecologică Principii şi reguli ale agriculturii ecologice. Parcurgerea etapelor de la o fermă convențională la una certificată ecologic; |
Ecofiziologie specială** | Obiectivul general este asigurarea transferului de cunoştinţe şi abilităţi necesare pentru înțelegerea structurii, funcţionării şi cerinţelor ecologice specifice plantelor cultivate în sistem ecologic, în scopul dirijării proceselor fiziologice de care depinde producţia ecologică şi calitatea ei |
Plante medicinale și aromatice cultivate și din flora spontană ** | Cunoaşterea speciilor medicinale şi aromatice cu utilizările diverse (gastronomie, medicină, fitoterapie etc.) şi a particularităților acestora, Formarea şi dezvoltarea capacităţii de analiză şi sinteză, Capacitatea de identificare a speciilor medicinale şi aromatice și a posibilităților de valorificare a acestora |
Plante ornamentale comestibile cultivate în sistem ecologic** | – Cunoaşterea speciilor ornamentale comestibile şi a particularităților acestora în vederea integrării armonioase în designul diverselor tipuri de compoziții decorative și exploatării optime a principiilor active din plante. – Formarea şi dezvoltarea unor capacităţi de analiză şi sinteză. |
Etica și integritate academică*** | Înțelegerea principiilor de etică și morală în diferitele sectoare de activitate profesională.. Aderarea la principiile de etică ale profesiei. Cunoașterea principiilor de etcă în sfera educațională. Eroziunea umană în lipsa unor principia de etucă. |
ANUL I - Discipline opționale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Managementul proiectelor în fermele ecologice*** | Familiarizarea cu fondul principal de cunoştinţe necesare la elaborarea şi implementarea proiectelor. Formularea corecta a titlului, acronimului, scopului si obiectivelor unui proiect. Realizarea unui plan de management al activitatilor in acord cu resursele implicate. Arborele problema. |
Politici agricole în domeniul agriculturii ecologice*** |
ANUL II - Discipline obligatorii
Tehnică experimentală
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Viticultură ecologică** | Cunoașterea aspectelor legate de sistemul de ecocondiţionalitate, sistem ce încorporează în PAC standarde de bază pentru mediu, schimbările climatice, bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor şi bunăstarea animalelor. Înțelegerea scopului sistemului de ecocondiţionalitate, acela de a contribui la dezvoltarea unei agriculturi sustenabile, printr-o sensibilizare mai puternică a beneficiarilor în legătură cu necesitatea respectării standardelor de bază. Cunoastera ecologiei plantei, respectiv a cerințelor fată de factorii de mediu și sol, ceea ce permite realizarea unei zonări a soiurilor cu aplicarea unor agrotehnici diferențiate. |
Tehnologii de procesare și valorificare a produselor horticole ecologice** | Cunoaşterea caracteristicilor produselor horticole ecologice in relatie cu tehnologia specifica de pastrare in stare proaspata Dobândirea de către studenţi a unor competenţe legate de conducerea procesului de pastrare in stare proaspata a produselor ecologice sau de procesare industriala a acestora; Capacitatea de a determina prin analize de laborator, caracteristicile calitative ale produselor horticole ecologice; Dezvoltarea aptitudinilor de a gestiona procesul de pastrare in stare proaspata a produselor ecologice |
Surse de germoplasmă ecologică** | Conservarea biodiversităţii în peisajul agricol. Importanța și conservarea resurselor vegetale tradiționale. Conservarea resurselor genetice vegetale sub formă de sămânță În România. Eroziunea genetică a resurselor vegetale tradiționale. Activitatea Băncii de Gene de la Suceava. |
Sisteme de cultură biointensive în horticultura ecologică** | Cunoasterea posibilitatilor de realizare a unor sisteme biointensive ecologice utilizand tehnici specifice avand la baza principiile proprii de organizare si management. Cunoasterea metodei de pregatire a solului in sistem biointensiv, compostarea, plantarea intensiva, utilizarea de plante companion, cunoasterea ciclului carbonului si al nutrientilor la nivel de ferma, mentinerea unei ferme echilibrate caloric, obtinerea de seminte prin polenizare libera, rotatia culturilor si gestionarea integrata a principiilor din horticultura biointensiva. |
Practică** 4 săpt | Cunoașterea aspectelor organizatorice și practice ale transpunerii în practică a tehnologiilor horticole ecologice și însușirea tehnicilor de execuție a lucrărilor specifice; Metode folosite pentru implementarea tehnologiilor de cultură ecologică; Descrierea tehnicilor uzuale de realizare a verigilor tehnologice specifice fiecărei culturi; – Dezvoltarea abilității de manageriere a tehnologiilor ecologice de cultură; Descrierea parametrilor geometrici si de calcul specific al suprafețelor si al cantităților de materiale folosite în culturile horticole realizate în sistem ecologic |
Cercetare ştiinţifică** 6 săpt | |
Elaborarea lucrării de disertaţie** 4 săpt | |
ANUL II - Discipline optionale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Antreprenoriat și gestionarea afacerii în horticultura ecologică | Familiarizarea cursanților cu activitățile conducere la nivel de fermă/afacere în domeniul horticol Cunoaşterea particularităţilor generale ale speciilor horticole din punct de vedere al pretențiilor față de mediu, a posibilităților de cultură în anumite zone geografice și al modului de gestiune a culturilor pentru a obține producții de calitate și constante în timp. |
Conceptul eco in peisagistică urbană și periurbană *** | Asigurarea unui grad de cunoaștere avansat al conceptelor ecologice și sustenabile întâlnite la nivel urbane și regional. Contextualizarea noilor tendințe ale peisagisticii urbane în funcție de cadrul ecologic, cultural, social, spațial și economic. Familiarizarea cu strategiile ecologice europene de planificarea peisajului urban articulate contextului teritorial. |