Tehnologii integrate de obținere şi valorificare a produselor horticole
Misiunea acestui program este de a forma specialişti capabili să contribuie la obţinerea unor produse horticole superioare calitativ şi nepoluate prin implementarea tehnologiilor integrate în sisteme agricole viabile din punct de vedere al mediului şi din punct de vedere economic.
Absolvenţii acestui program de master isi dezvoltă abilităţi şi competenţe privind:
– Elaborarea şi implementarea tehnologiilor horticole integrate pentru obţinerea diferitelor tipuri de produse de calitate;
– Elaborarea şi implementarea unui portofoliu de norme şi proceduri specifice pentru managementul şi marketingul valorificării produselor horticole de calitate şi a măsurilor specifice de prevenire şi control al poluării diferitelor tipuri de produse horticole;
– Elaborarea şi implementarea criteriilor şi a metodelor specifice de apreciere a calităţii diferitelor tipuri de produse horticole;
– Implementarea normelor europene privitoare la denumirile de origine, înregistrarea, certificarea şi valorificarea produselor horticole.
Descoperă planurile de învățământ
ANUL I - Discipline obligatorii
Fiziologia plantelor
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Politica europeană privind obținerea, certificarea și valorificarea produselor horticole* | Cunoaşterea politicii europene privind obţinerea, certificarea şi valorificarea produselor horticole provenite din tehnologii de cultură nepoluante. Prezentarea factorilor poluanți din horticultură şi cunoasterea tehnologiilor nepoluante recomandate și aplicate în fermele horticole conduse după principiile horticulturii alternative. Însuşirea cerinţelor Regulamentului UE 848/2019 privind Agricultura ecologică şi a Actelor normative GLOBALGAP |
Implementarea sistemelor de managementul calității în horticultura integrată * | Cunoasterea principiilor Sistemului de Management al Calitatii in unitatile horticole cu sisteme de cultura integrata. |
Norme de calitate pentru produsele horticole * | Cunoaşterea de către masteranzi a criteriilor specifice de calitate ale produselor horticole. Înţelegerea modului de utilizatre a standardelor de calitate a produselor horticole. Cunoaşterea factorilor care influenţează calitatea produselor horticole în faza de pre şi post recoltare. Familiarizarea masteranzilor cu modalitatea de certificare a sistemelor de producţie horticolă |
Horticultură integrată și protecția ecosistemelor ** | Însuşirea principiilor de funcţionare, organizare şi integrare a principalelor sisteme tehnologice din horticultură în scopul practicării unei activităti de producţie horticolă performantă şi rentabilă, în condiţiile asigurării boisecurităţii alimentare şi a protejării şi conservării mediului înconjurător și capacitatea dezvoltării şi promovării sistemelor de practici horticole integrate, sustenabile. |
Prevenirea și controlul poluării produselor horticole ** | Obiectivul general este asigurarea transferului de cunoştinţe şi abilităţi necesare pentru elaborarea şi implementarea unui portofoliu de măsuri specifice de prevenire și control a poluării diferitelor tipuri de produse horticole. |
Controlul calității materialului săditor horticol ** | Însuşirea tehnologiilor de producere a materialului săditor pomicol conform normelor de calitate Cunoașterea sectoarelor pepinierei pomicole și a lucrărilor de specialitate Aplicarea corectă a tehnologiei de înființare a câmpurilor pepinierei pomicole și stabilirea momentelor de efectuare a controalelor de calitate Cunoașterea generalităților privind producerea materialului săditor viticol şi calitatea acestuia. Cunoaşterea principalelor metode de inmultire vegetativă a vitei-de-vie şi definirea principiilor şi factorilor biologici implicaţi în înmulţirea viţei-de-vie pe cale vegetativă. Cunoaşterea aspectelor tehnologice privind producerea butaşilor portaltoi şi coardelor altoi şi influenţa lor asupra însuşirilor de calitate. Însuşirea din punct de vedere practic a tehnologiei de obţinere a viţelor altoite certificate. Cunoaşterea categoriilor biologice de material săditor viticol admise în România şi a cadrului legal de producere a materialului săditor viticol. Cunoaşterea condiţiilor generale de producere şi comercializare a materialului săditor viticol şi a principalelor tipuri de unităţi specializate și autorizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor – I.N.C.S. Cunoaşterea legislatiei din Comunitatea Europeana şi din Romania privind producerea, prelucrarea, controlul calităţii, certificarea, comercializarea seminţelor şi materialului săditor; Cunoaşterea factorilor care pot influenţa calitatea seminţelor şi materialului săditor legumicol. Dezvoltarea competențelor în domeniul cunoașterii materialului săditor floricol, concentrat pe managementul calității acestuia. Cunoaşterea originii, particularităţilor morfologice, biologice şi exigenţelor ecologice specifice în vederea obţinerii unui material săditor floricol de calitate. Cunoaşterea principalelor verigi tehnologice specifice producerii materialului săditor floricol |
Tehnologii integrate în culturile legumicole ** | Instruirea teoretică şi practică a studenţilor masteranzi în vederea pregătirii acestora ca viitori specialişti în domeniul privind includerea tehnologiilor integrate în practica legumicolă |
ANUL I - Discipline opționale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Managementul proiectelor*** | Cunoaşterea principalelor etape ale elaborării proiectelor, dezvoltarea capacităţii manageriale în activitatea de derulare a proiectelor. Formarea capacităţii manageriale de concepere, implementare si gestionare a proiectelor. Perfecţionarea capacităţii de evaluare valorică a proiectelor prin formarea deprinderilor necesare elaborării acestora. |
Legislația privind calitatea produselor horticole și protecția mediului*** |
ANUL II - Discipline obligatorii
Tehnică experimentală
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Tehnologii integrate în plantațiile pomicole** | Cursul „Tehnologii integrate în plantaţiile pomicole” prezintă studenţilor din anul II, Masterat, cel mai răspândit mod de producţie în pomicultura europeană, caracterizat prin reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător, valorificarea superioară a resurselor genetice, de climă şi sol şi reducerea consumurilor energetice pe unitatea de produs. Obiective specific. Înţelegerea şi însuşirea conceptului de pomicultură integrată. Învăţarea principiilor care guvernează pomicultura integrată. Însuşirea tehnicilor de producţie integrată. |
Tehnologii integrate în plantațiile viticole ** | Cunoașterea avantajelor și dezavantajelor tehnologiilor convenționale de cultură a viței de vie; tendințe și orientări privind extinderea tehnologiilor integrate de cultură a viței de vie, compatibile cu mediul înconjurător; producția integrată în viticultură. Cunoașterea aspectelor legate de sistemul de ecocondiţionalitate; familiarizarea studenților cu codul bunelor practici în podgorie, cu adoptarea principiilor producției integrate. Elaborarea de soluții tehnologice durabile pentru sistemele convenționale de cultură, ținând seama de toți factorii de mediu, prin folosirea mai rațională a tuturor mijloacelor de producție (solul, îngrășămintele, pesticidele, calitatea deosebită a soiurilor), în așa fel încât impactul asupra mediului înconjurător să fie minim, să reducă efectele nocive ale poluării solului, apei, atmosferei și recoltei. |
Tehnologii integrate în culturile floricole ** | Cunoaşterea tehnologiilor compatibile cu mediul pentru producerea diferitelor categorii de produse floricole. Analiza problematicii referitoare la reducerea poluării în culturile floricole. Studiul managementului integrat al culturilor floricole. Înţelegerea şi însuşirea conceptului de floricultură în sistem integrat. Învăţarea principiilor care guvernează floricultura în sistem integrat. Însuşirea tehnicilor și tehnologiilor de producţie floricolă integrată. |
Tehnologii integrate în arboricultura ornamentală ** | Cunoașterea tehnologiilor compatibile cu mediul pentru producerea materialului săditor dendrologic. Studiul managementului integrat al spațiilor verzi. |
Etică și integritate academică *** | Asigurarea unui nivel minim de cunoştinţe necesare în domeniul eticii si integrității academice care să permită viitorilor absolvenţi înţelegerea importanţei unui comportament si a unei atitudini corecte din punct de vedere deontologic; Cunoașterea si înțelegerea noțiunilor de bază și a normelor ce reglementează conduita academică și valorile educației; Ințelegerea, asimilarea, asumarea și aplicarea normelor de etică si integritate profesională pentru dezvoltarea unei identități profesionale positive |
Practică ** | |
Cercetare științifică ** | |
Elaborarea lucrării de disertație ** | |
ANUL II - Discipline optionale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Managementul fermelor horticole | Familiarizarea cursanților cu activitățile conducere la nivel de fermă/afacere în domeniul horticol Cunoaşterea particularităţilor generale ale speciilor horticole din punct de vedere al pretențiilor față de mediu, a posibilităților de cultură în anumite zone geografice și al modului de gestiune a culturilor pentru a obține producții de calitate și constante în timp. |
Marketingul produselor horticole *** |
ANUL II - Discipline facultative
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Antreprenoriat pentru culturi în spaţii protejate | Familiarizarea cursanților cu activitățile conducere la nivel de fermă/afacere în domeniul horticol Cunoaşterea particularităţilor generale ale speciilor horticole din punct de vedere al pretențiilor față de mediu, a posibilităților de cultură în anumite zone geografice și al modului de gestiune a culturilor pentru a obține producții de calitate și constante în timp. |