Tehnologii performante - management și marketing viti-vinicole
Acest program de studii formează specialişti pentru sectorul viti-vinicol, cu multiple posibilităţi de a lucra în cadrul filierei viti-vinicole a producerii, prelucrării, distribuirii, depozitării, transportării şi comercializării strugurilor, vinului şi a produselor procesate din acestea, din toate regiunile viticole.
Cursurile se organizează modular, incluzând tematici precum: Chimia şi analiza senzorială a vinurilor, Tehnologii moderne de producere a vinurilor; Microbiologie, igiena şi calitatea în vinificaţie; Managementul intreprinderii viti-vinicole; Conceptul de “terroir” în viticultură; Aspecte teoretice şi practice ale stabilizării şi condiţionării vinurilor; Geografie viti-vinicolă; Management de proiect; Managementul calităţii totale pe filiera viti-vinicolă; Principii şi tehnici alternative de cultură a viţei-de-vie; Principii şi tehnici de vinificaţie ecologică; Aspecte privind păstrarea, ambalarea şi etichetarea vinului; Tehnica prezentarii vinului si analiza senzoriala standardizata; Organizarea afacerilor în domeniul vinului; Vin, cultură, nutriţie, sănătate şi turism; Strategii de comunicare si promovare a imaginii vinului; Legislaţie viti-vinicolă.
Pe întregul parcursul programului de master se organizează sesiuni de analiză senzorială a vinurilor, pentru exemplificarea tematicii fiecărui modul.
Descoperă planurile de învățământ
ANUL I - Discipline obligatorii
Fiziologia plantelor
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Chimia şi analiza senzorială a vinurilor* | Cunoaşterea principalelor clase de substanţe chimice organice din vin, a grupărilor funcţionale şi rolul acestora în realizarea senzaţiilor organoleptice, precum şi a interacţiunilor ce apar în realizarea senzaţiilor organoleptice percepute; înţelegerea proceselor fiziologice care au loc pentru realizarea percepţiilor senzoriale independente şi combinate. |
Tehnologii moderne de producere a vinurilor* | Cursul asigură masteranzilor informații teoretice şi practice despre tehnologiile moderne din vinificația primară. Acesta include atât metodele tradiționale cât şi pe cele moderne de elaborare a vinurilor evidențiind diferențele din punct de vedere tehnic şi calitativ în privința produsului finit. |
Microbiologie, igienă şi calitatea în vinificaţie ** | Cunoaşterea microorganismelor întâlnite în vinificaţie şi modul de control al acestora în favoarea realizării proceselor de fermentaţie sau prevenirii alterării vinurilor, precum şi cunoaşterea metodelor de igienizare şi control al igienizării în unităţile de procesare şi stocare a produselor viti-vinicole; rolul şi locul igienei în asigurarea calităţii produselor viti-vinicole. |
Managementul intreprinderii viti-vinicole** | |
Conceptul de “terroir” în viticultură** | Cunoasterea relațiilor dintre subsistemele ecosistemului viticol și influenta factorilor componenti asupra calitatii recoltelor de struguri. Cunoasterea legaturilor dintre „terroir” și tipicitatea și specificitatea vinurilor. Integrarea notiunii de „terroir”” în actiunile de dezvoltare și relansare viti-vinicolă. Optimizarea factorilor biologici si tehnologici în scopul valorificarii superioare a potentialului diferitelor unități teritoriale din punct de vedere calitativ și al tipicitatii vinurilor obtinute. Capacitatea de a identifica şi rezolva problemele teoretice şi practice apărute în urma analizei unui „terroir” viticol, pe baza diferitelor componente şi identificarea specificitătii sale. |
Aspecte teoretice şi practice ale stabilizării şi condiţionării vinurilor** | Cunoașterea importanței şi a principiilor moderne de obținere a limpidității şi stabilității vinurilor. |
Geografie viti-vinicolă** | Cursul contribuie la formarea unor specialişti cu înaltă calificare, competitivi în contextul globalizării, capabili să difenţieze stilurile şi tipicitatea vinurilor din diversele areale naţionale şi internaţionale, capabili să pună în valoare caracteristicile teritoriilor diverse şi să poată corela calitatea şi autenticitatea vinurilor cu specificităţile arealelor de producţie. |
Etică și integritate academică*** | Asigurarea unui nivel minim de cunoştinţe necesare în domeniul eticii si integrității academice care să permită viitorilor absolvenţi înţelegerea importanţei unui comportament si a unei atitudini corecte din punct de vedere deontologic; Cunoașterea si înțelegerea noțiunilor de bază și a normelor ce reglementează conduita academică și valorile educației; Ințelegerea, asimilarea, asumarea și aplicarea normelor de etică si integritate profesională pentru dezvoltarea unei identități profesionale positive |
Management de proiect *** | Familiarizarea cu fondul principal de cunoştinţe necesare la elaborarea şi implementarea proiectelor. Formularea corecta a titlului, acronimului, scopului si obiectivelor unui proiect. Realizarea unui plan de management al activitatilor in acord cu resursele implicate. Arborele problema. |
Managementul calităţii totale pe filiera viti-vinicolă** | Cunoasterea principiilor Sistemului de Management al Calitatii Totale in unitatile viti – vinicole |
ANUL I - Discipline opționale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Principii şi tehnici alternative de cultură a viţei-de-vie** | Cunoașterea noilor tendințe și orientări privind extinderea tehnologiilor noi de cultură a viței-de-vie, compatibile cu mediul înconjurător: viticultura durabilă, viticultura ecologică și viticultura de precizie. Aprofundarea noţiunilor privind adaptarea tehnologiei de cultură la noile cerinţe, impuse de promovarea calităţii, adaptarea la schimbările climatice, creşterea eficienţei economice şi evoluţia gustului consumatorului. Îmbinarea obiectivului obținerii produselor de calitate cu cel al protectiei mediului înconjurător prin: alegerea mediilor de vocație, gestionarea corespunzătoare a solului în plantațiile viticole, reducerea inputurilor, recuperarea produselor în exces, mentinerea echilibrului fiziologic al butucilor etc. |
Principii şi tehnici de vinificaţie ecologică** |
ANUL II - Discipline obligatorii
Tehnică experimentală
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Aspecte privind păstrarea, ambalarea şi etichetarea vinului** | Cunoașterea menirii maturării vinurilor şi a modalităților de îmbuteliere, ambalare şi etichetare a vinurilor. |
Tehnica prezentării vinului și analiza senzorială standardizata** | Cunoaşterea principalelor metode profesionale de analiză senzorială (discriminative, descriptive sau hedonice), a modului de aplicare a metodelor şi organizarea unei sesiuni de analiză senzorială sandardizată, procesarea rezultatelor prin metode de statistică matematică, interpretarea rezultatelor şi comunicarea către un public avizat sau obişnuit a rezultatelor analizei senzoriale. |
Organizarea afacerilor în domeniul vinului ** | Formarea teoretică şi practică a masteranzilor prin îmbogăţirea cunoştinţelor despre piaţa vinului, cunoaşterea caracteristicilor acesteia, a actorilor de pe piaţă, a tehnicilor de promovare și vânzare a vinurilor. Elaborarea unor strategii de marketing eficiente, pentru o optimă valorificare a produselor şi o imagine foarte bună a companiei implicate. Realizarea unor campanii de promovare şi informare, integrate într-o comunicare bazată pe beneficiile aduse sănătăţii prin consumul moderat, regulat şi responsabil de vin. Promovarea egalitatii de şanse pentru toţi competitorii pe filiera grupei de produs: struguri,vin şi produse procesate. |
Vin, cultură, nutriţie, sănătate şi turism** | Cunoaşterea istoriei vinului la nivel mondial şi european, tradiţia culturii vinului începând din antichitate până în prezent, precum şi cultura, istoria şi modul de organizare a viticulturii şi producţiei de vin în România. Aprofundarea noţiunilor privind caracteristicile nutriționale ale vinului, principiile sanogene, gastronomia şi turismul viticol. Cunoaşterea temeinică a principiilor de asociere a vinului cu preparatele culinare prin dezvoltarea unei înțelegeri teoretice și practice a interacțiunii dintre alimente și vinuri dintr-o perspectivă globală. Prezentarea conceptuală a oenoturismului, ce joacă un rol important în dezvoltarea economică a regiunilor viticole, dezvoltarea rurală şi înţelegerea relației dintre comportamentul consumatorului și turismul viticol. Promovarea ecoturismului, prietenos cu mediul bazat pe implicarea resurselor naturale. |
Strategii de comunicare și promovare a imaginii vinului** | Cunoaşterea conceptelor şi principiilor specifice domeniului comunicării şi promovării imaginii produselor de origine vitivinicolă, precum şi utilizarea lor adecvată în comunicarea profesională. Dezvoltarea capacității de a transmite mesaje nedistorsionate în procesul de comunicare prin recunoaşterea cu uşurinţă şi îndepărtarea barierelor din comunicare; utilizarea de tehnici noi pentru informare, comunicare şi promovare a produselor de origine vitivinicolă. |
Legislaţie viti-vinicolă*** | Scopul cursului este acela de a familiariza studentul cu legislaţia românească şi europeană în domeniul sectorului viti-vinicol; modalităţi de aplicare a legislaţiei pentru protejarea denumirilor şi pentru reglementarea finanţării în sector. |
Tehnica experimentală și analiză statistică** | Cursul contribuie la consolidarea cunoștințelor de bază și creșterea performanțelor privind proiectarea experimentelor, culegerea, prelucrarea și interpretarea obiectivă a datelor experimentale utilizând metode statistice asistate de calculator. |
Practică** | |
Cercetare ştiinţifică/Elaborare lucrare ** | |
Susținerea proiectului de disertaţie** |